Rösta på Järfällaförslag

Gå in och rösta på Järfällaförslag. Det finns flera förslag just nu som handlar om hur vi kan skapa ett mer miljövänligt och hållbart Järfälla:

  • Upprätta återbrukscentra.
    Stimulera den cirkulära ekonomin! Upprätta kommunala återbrukscentra för ekologisk och social hållbarhet i varje kommundel, t.ex. i Barkarbystaden och Jakobsbergs centrum. I dessa återbrukscentra skulle kommunalt anställda kunna reparera prylar till subventionerade priser (givetvis bör man se till att verksamheten inte konkurrerar med befintliga reparatörer i närområdet). Besökare skulle också få möjlighet att låna verktyg och gratis använda material för att själva reparera sina prylar. Besökare skulle också kunna lämna in prylar som de inte längre behöver som andra kan hämta.

 

  • Involvera järfällaborna i klimatomställningen genom informationskampanjer och medborgarmöten. Vi föreslår att Järfälla kommun genomför informationskampanjer riktade till samtliga kommuninvånare om det pågående arbetet för att uppnå kommunens miljö- och klimatmål och vad vi medborgare kan göra för att bidra. Om vi ska uppnå Järfällas ambitiösa mål, måste det vara uppenbart för alla järfällabor att vi tillsammans är i färd med att inom loppet av några få år ställa om till ett ekologiskt hållbart och klimatneutralt samhälle. Vi föreslår också att kommunen organiserar medborgarmöten två gånger per år i varje kommundel. På dessa möten kan representanter informera om hur arbetet går med att hålla Järfällas koldioxidbudget, samtala med engagerade medborgare och samla in förslag från mötesdeltagarna på vad mer som kan göras för klimatomställningen i kommunen. Sedan 2020 deltar Järfälla i projektet Viable cities tillsammans med en rad andra kommuner, myndigheter och forskningscentra. Målet med projektet är fram till 2030 ställa om till klimatneutrala och hållbara städer, vilket enligt projektbeskrivningen kräver samarbete mellan medborgare, politiker, företag och tjänstemän, på en nivå som aldrig skett förut. Många fler kommuninvånare behöver känna till och delta i detta arbete för att en tillräckligt snabb omställning ska bli möjlig. Det måste vara tydligt för alla att vi just nu är i ett historiskt skede där vi tar ett gemensamt ansvar för att snabbt minska våra växthusgasutsläpp och leva inom planetens gränser.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.