Referat från aktiviteter som genomförts hittills 2023

Ugglekväll i Hummelmoraområdet 16 mars 2023

Ugglekvällen den 16 mars hölls i ett nytt område, vanligtvis har vi hållit oss runt Görvälns slott, men i år ledde John Crafoord 25 uggleskådare i Hummelmoraområdet.  Efter lite eget lockrop föreställande en kattuggla (hanne) kunde besökarna höra en kattuggla, men svagt och kortvarigt ljud. Så är det, djur kommer inte på beställning. Man behöver sitta still och vänta, kanske i timmar. En kort kväll kan ju ge utdelning, men är nog inte vanligt.

 

Fågelholksbygge vid Görvälns slott 19 mars 2023
Totalt 20-22 fågelholksbyggare, inklusive ca. 6 funktionärer, snickrade ihop star- och blåmesholkar. Besökare kunde snickra holk och ta med hem till självkostnadspris, 50 resp. 100 sek för blåmes- och starholk. De holkar som inte såldes till deltagarna sätts ut Järfälla kommun. Samarbete mellan Järvafältets Ornitologiska Klubb (JOK) och Naturskyddsföreningen i Järfälla.

 

 

Besök hos Ragnsells och E.on på Högbytorp den 28 mars 2023
Man får nog lov att säga – Tredje gången gillt. Redan 2021 bokade kretsen in besök hos E.on på Högbytorp, även våren året därpå, men eftersom pandemin fortfarande var aktiv ställde E.on in alla besök. Nu i mars blev det alltså av. Denna gång inkluderade vi ett besök hos Ragnsells. Vi blev efter visst manfall 21 deltagare.

Vid besöket hos Ragnsells fick vi först en genom gång av verksamheten och därefter åkte vi med inhyrd buss runt i området för guidning. Produktionen av avfall är stor idag men utveckling av behandling av avfallet har utvecklats och i bästa fall kan material som kommer till Ragnsells återvinnas, men mycket måste ändå läggas på deponi. En hel del kommer från E.ons värmekraftanläggning som de har som granne. Särskilt intressant är Ragnsells behandling av askor från förbränning där man utvinner vägsalt och gödningsmedel i sin Ash2salt-anläggning. Se mer https://www.ragnsells.se/om-oss/foretagsfakta/affarsomraden/treatment-detox/hogbytorp/

På E.ons anläggning tar man emot restavfall från hushållen och förbränner dem. Den mesta utvunna energin går till fjärrvärmesystemet för Upplands-Bro och Järfälla, men det alstras också el som försörjer verket med den el de behöver. Beroende på hur noga vi är med sortering av avfall kan det likväl komma in material som ställer till problem för verket. Material som ställer till problem är aluminium och plast. Aluminiumet ska man sortera som metall för återvinning och även plast så långt det går. I övrigt brukar Järfälla kommun ha information om vilket material som får läggas i restavfallet.

Alla deltagare mycket nöjda. Det som är synd är att besöken är begränsade till dagtid och om man arbetar måste man ta ledigt.

 

Fagning av Snåltäppan  19 april 2023
Sedvanlig räfsning och ihopsamling av löv, främst ek, och fjolårsgräs. Materialet samlas ihop för kompostering.

Totalt var vi 15 deltagare varav en representant vardera från kretsen, Järfälla kommun (kommunekolog) och Järfälla hembygdsförening. De övriga tillhörde alla kretsen. Vi hade tur med vädret. Alldeles lagom för arbetet. Vi avslutade med fika.

Du är välkommen till den sedvanliga Slåttern den 13 augusti samling kl. 9.45 på Bruketparkeringen.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.