Minne över Allan Edblom

Allan Edblom, en veteran inom Järfällakrets miljöarbete, har gått bort. Han blev 81 år gammal och avled i veckan efter en relativt kort sjukdomstid.

Allan har varit kassör i föreningen under en längre tid och revisor under senare år. Dessutom har han tidigare varit webb-ansvarig och gjort ett stort antal inlägg på kretsens hemsida.

In i det sista kämpade Allan för att säkerställa det gröna sambandet i norra Järvakilen, en fråga som kretsen engagerat sig i sedan Järfälla kommun presenterade detaljplanen för Stäkets verksamhetsområde. Arbetet kommer att fortgå.

Allan har haft flera strängar på sin lyra inom kretsens intresseområden. Förutom kampen med en bibehållen och förstärkt Järvakil var han även engagerad i Järfällas ängar och var vår lieman vid slåttern på Snåltäppan. Han har instruerat många under slåtterdagarna i hur man använder och sköter en lie. Han var även engagerad i ängsvård utanför kommunen. Vi kan tacka Allan och hans fru Gunnel att ängen Stora Ängsnäs idag finns kvar och fått biotopskydd efter att de via styrelsen larmat kommunen att ängen med sina gamla anor var på väg att skövlas. Bilden ovan är från ”Den biologiska mångfaldens dag” den 22 maj 2019, då kretsen tillsammans med kommunen och inbjudna, firade beslutet om biotopskydd.

Allan har också tillsammans med andra i och utanför kretsen försökt påverka Järfälla kommuns expansion på Järvafältet, inte minst när det gällde skyddet av Järfällas sträckning av Igelbäcken, som till slut fick sin status som naturreservat 2018.

Dessutom tog Allan och hans fru Gunnel initiativ till flera vandringar runt Granskog med elever på SFI. Tillsammans med några andra från kretsen informerades eleverna om allemansrätten, jordbruket runt Granskog med mera.

Allan var också under många år aktiv i kretsens dialog med kommunpolitiker i frågor om klimat och miljö.

Kretsstyrelsen kommer att minnas Allan för hans stora insatser för Järfällas innevånare och för Järfällakretsen.

 

Dela

Kommentera

One thought on “Minne över Allan Edblom

  1. Ledsen att höra om Allan! Hade en hel del kontakt med honom om Natursnokarna och kände hans stora engagemang! Tack till honom för allt han gjort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.