Aktiviteter under april och maj rapport

 

Fågelexkursion vid Fysingen den 3 maj

 

 

Aktiviteten genomfördes och Kennet Anderson var exkursionsledare, totalt var vi nio deltagare.

Vi åkte för en gångs skull i separata bilar på grund av pandemin. Området är lättillgängligt och promenaden från parkering gav prov på mycket fågelsång, inte minst i vassområdet med de arter som är typiska för vassruggar. Vi gick till fågeltornet och sedan till strandängen i norr. I alla lokaler såg vi en hel del fågel, se Lista observationer. Vid ett sådant här tillfälle kan man ju även hitta annat intressanta arter t.ex. backsippa. Vi fikade omgivna av backsippor i sin bästa prakt.

Området kan verkligen rekommenderas för besök.

 

 

På jakt efter vattnets drakar i Hansta den 26 april.

Vi hade hoppats kunna ha Sebastian Bolander närvarande. Han är en fena på groddjur men bor på Gotland och av samma orsak som gör att vi här i Stockholm bör undvika resor ut i landet just nu gäller samma sak för de som bor ute i landet, att inte åka till de områden som har hög smittspridning, alltså Stockholm. Ja, det är annorlunda tider i år och helt klart får vi finna oss i att allt inte blir som vi önskar. Totalt 19 deltagare varav fem barn från 1 till ca 16 år.

Nicklas Johansson tog hand om exkursionen i Hansta och det gick naturligtvis bra. Nicklas är ju biolog ut i fingerspetsarna. Området vi var i ligger i den före detta motorkrossbanan i Hansta, Stockholms kommun, med utsikt i söder mot Akalla. I området finns djupa diken, som när vi var där, tillfördes vatten. Med tanke på den låga nederbörden efter vintern skulle förmodligen diket vi besökt varit torrlagt utan detta bidrag.

Diket är varken långt, brett eller djup men miljön verkar vara bra för vi hittade mindre vattensalamander, flera stycken. Vi kunde skåda dem på nära håll och det var inte svårt att se glädjen hos deltagarna. Vi hittade inte den större vattensalamandern, som är rapporterad i området. Vi såg dykare, sländelarver och skräddare, som man hittar i de flesta småvatten och strandzoner. Ett par av deltagarna såg en fisk vid ett enstaka tillfälle. Om detta var korrekt är det svårt att förstå hur den kommit dit, men om det nu var en korrekt iakttagelse, är detta är inte bra, eftersom detta kan påverka förekomsten av salamandrar.

 

Fagningen på Snåltäppan den 22 april

Aktiviteten ställdes in på grund av pandemin.
Ett arbete i form att kratta bort mossa genomfördes av tre medlemmar på en del av området. En efterföljande fagning utfördes av Järfällas kommunekolog Katarina Ekestubbe.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.