Allmänt
Styrelsen i Järfällakretsen har under årens lopp lagt ner mycket tid på Järfälla kommuns detaljplaner. De 10 senaste åren har det regnat detaljplaner inte minst i utbyggnaden av Stäkets verksamhetsområde, Barkarbystaden och Veddesta, där vi lämnat in yttrande på samtliga. Vi har lyft fram behovet av att anlägga gröna korridorer i områdena dels för att bygga gröna broar mellan östra och västra Järfälla, men även för att förbättra luftkvalitén i områdena.
Kretsen överklagade beslutet för Stäkets verksamhetsområde ända upp till Mark- och miljööverdomstolen, men fick inte gehör för vår klagan som baserade sig på att kommunen inte höll sitt löfte om att säkra en 500 m grön skogskorridor i Järvakilen, i kanten av det planerade Stäkets verksamhetsområde.
Barkarystaden II och Byleden – olämplig exploatering
När det gäller detaljplaner som gällt Barkarbystaden II och Byleden, hade vi nog kunnat tänka oss att överklaga ett beslut till antagande på grund av olämpligheten av att bygga i dessa ytterst sanka områden. Nu har byggnationen i Barkarbystaden II så här långt reducerats kraftigt till Barkarby Bas och Veddestabron. Planen för Byleden har lagts på is; båda planerna just av skälet – för mycket vatten!!
Veddesta – gammalt industriområde
När det gäller Veddesta kan vi bara konstatera att byggnationen blir hög, tät och inte särskilt genomtänkt med tanke på framtida förväntade klimatförändringar med ökad temperatur. Området kommer att bli en stenstad med mycket lite utrymme för svalka och spontanlek. Trots detta, kan det vara svårt att överklaga detaljplaner som de för Veddesta. Positivt är att man måste ta itu med de föroreningar som finns i marken och som sprids till Veddestabäcken och Bällstaån.
Görvälns vattenverk
Utbyggnaden av Görvälns vattenverk är däremot en svår nöt för kretsen. Här kommer man att exploatera en av Järfällas naturpärlor, Skäftingeholmen. Naturområdet på ön har ”glömts bort” och fått utvecklas fritt med höga biologiska värden som följd. Hade planen gällt bostäder eller verksamheter i allmänhet hade vi självklart tänkt oss att överklaga ett beslut till exploatering, men nu gäller det den framtida vattenförsörjning i norra delen av Stockholmsregionen. Ökad producerad volym baseras på Regionens beräknade linjära befolkningstillväxt vilken kräver en ökad byggnadsvolym för vattenverket. Dessa prognoser kan man med fog ifrågasätta.
På Görvälnverket har man sedan många år forskat inom området reningsteknik för att bättre kunna rena vattnet så att det uppfyller kraven i EU:s vattendirektiv – avseende t. ex. PFAS med flera antropogena ämnen och inte minst alggifter, som kan bli ett stort problem framöver när algblomningen blir mer omfattande på grund av ett varmare vatten. Detta kräver en utbyggnad som känns skälig, men kanske inte skulle bli så omfattande som liggande plan. Man måste komma ihåg att dricksvatten är vårt enskilt viktigaste livsmedel. Därför försöker kretsen minska effekterna av utbyggnaden av vattenverket genom att ge förslag på åtgärder.
Stoppad utbyggnad av Alpvägen för villabebyggelse – en seger för kretsen
Vid Alpvägen i Jakobsberg har Järfälla kommun sedan ungefär 2010 velat exploatera en mindre sumpskog intill Görvälnreservatet. Sumpskogen har generellt höga naturvärden och hyser grön sköldmossa, en art som är skyddad av EU:s artskyddsförordning. Även om mossan inte är ovanlig i vårt område är den ovanlig i övriga Sverige och i Europa.
Detaljplaneprocessen har varit utdragen och rörig, minst sagt. Kretsen har mellan 2021 och 2024 haft anledning att tre gånger överklaga Länsstyrelsens godkännande av avvattningen av området. Vi har vunnit mot Länsstyrelsens beslut i Mark- och miljödomstolen alla tre gångerna. Vårt avgörande argument har varit att exploateringen ska ses som avvattning, vilket är generellt förbjudet i södra Sverige, inklusive Stockholms län. Senaste dom föll 28 oktober. Kommunen / Länsstyrelsen i Stockholm har, som det ser ut, inte valt att överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen. Därmed har domen vunnit laga kraft och som det ser ut just nu blir det inga nya villor vid Alpvägen.
Kommentera