De vilda blommornas dag, 14 juni, på Stora Ängsnäs

Vårt andra besök på Stora Ängsnäs, ängen vid E18 i Kallhäll och i anslutning till Kallhälls Villastad, hade vi prickat in den 14 juni som är en dag för De vilda blommorna. Som vanligt var Eva Grönlund vår guide. Hon kan inte bara namnen på de växter vi hittar utan även många gånger tidigare användningsområde för arten. Eva delger oss också med de kännetecken som man bör leta efter. Vissa släkten har ett flertal arter och det kan ibland vara små detaljer som kan skilja dem åt. Idag med genteknikens hjälp kan en växt plötsligt byta grupp vilket kan vara lite svårt att lära sig.

Vi hittade bl.a. följande arter, antecknade av Eleonore Larsson, allteftersom de uppträdde:

Teveronika, Skogsklöver, Timotej, Örnbräken, Vitmåra, Luddhavre, Betesdaggkåpa, Stenbär, Kvastfibbla, Vårbrodd (sydvårbrodd), Äkta johannesört, Fyrkantig johannesört, Darrgräs, Jungfrulin, Knippfryle, Blåsuga, Backsmörblomma, Majsmörblomma, Svartkämpe, Gökärt, Tjärblomster, Piprör, Brudbröd, Bockrot, Ärenpris, Ängsfryle, Hagfibbla, Gulvial, Sommargyllen, Flenört, Kråkvicker, Blekstarr, Häckvicker, Nejlikrot, Ängshaverrot, Gulsporre, Olvon, Gråfibbla och Natt och dag.

 

Vissa av arterna som vi såg fanns redan vid förra besöket den 22 maj som exempelvis Blåsugan, som nu var överblommad men ändå känns igen på grund av sin mycket karakteristiska uppbyggnad. Vissa andra hade nu utvecklat blommor t.ex. Tjärblomster som likt Blåsugan ofta växer i stora samlade bestånd. ”Natt och dag” är en art som har lång blomningstid och som man kan se under en stor del av sommaren.

Nästa vandring på Stora Ängsnäs är söndagen den 9 augusti.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.