Nu är det svamp i markerna

Ja, nu har svampen kommit sedan en tid. Troligtvis är tiden för Karl-Johan överstånden åtminstone i Järfälla. Kanske några dyker upp men troligtvis är det få. Karl-Johan, som är min favorit, kommer snabbt efter regn, växer till sig oerhört snabbt, men blir offer för både sniglar och mask. Inte så konstigt. De är ju smaskens. Vill man hitta Karl-Johan behöver man vara ute ofta efter regn runt mitten av augusti och början av september.

På vissa håll har man plockat mycket gula kantareller, men jag har inte hittat så många än i Järfälla, men de kräver längre tid av regn och tar god tid på sig att växa till men när de väl kommer så kan det bli mycket. Däremot är säsongen för gula kantareller relativt lång, det är min erfarenhet.

Minisvamputställning vid Naturinfo 14-15 september

Styrelsen har beslutat att lägga in en ny programpunkt ”Miniutställning med svamp vid Naturinfo” den helg som kommer 14-15 september kl. 12 till 16. Det annonseras dels här i Aktivitetskalendern, men kom även med i PåGång i Mitti Järfälla denna vecka. Kom så snacka vi svamp i alla ledder. Vad är bra matsvamp? Vad skall man undvika? Hur skall man tänka när det gäller svamp?

Kom till Naturinfo, Görvälns slott, på lördag och/eller söndag 14/15 september kl. 12-16. Tag gärna med svamp som du inte kan något om, men den skall vara färsk och ta med hela svampen, även foten. Plocka inte plastpåse. Skilj dem åt från de som du vill ta hem och äta.

 

Rapport från svampexkursionen den 8 september i Granskog.

Nu har det blivit tradition att ha vår årliga svampexkursion i just Granskog. Området är lättillgängligt och relativt svampsäkert även om sommaren varit torr. Som vanligt var det Eva Grönlund som som guidade oss bland ätliga/oätliga och giftiga svampar.

Vi hittade inte så mycket ätbart, men någon gul kantarell, enstaka trattkantareller, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp.

Detta är en mycket populär exkursion och det kommer både vuxna och barn. Kunskapen är blandad och för en del kan det vara början på ett större svampintresse. Det kom 40 personer förutom Eva och mig.

Karin Hanze var det som skrev

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.