Nu är eken vid Bolinderstrand nedsågad

Eken – drygt 2 m i diameter.

Eken (Quercus robur) är med sin styrka, skönhet och långa levnad kanske det mäktigaste trädet i vår skog. I äldre tider ansågs den vara ett heligt träd och var i den nordiska mytologin helgad åt åskguden Tor, som ensam hade rätt att fälla och splittra ekar. Eken blev också ett av de vanligaste vårdträden.

Nu tar människan över Tors roll och nu är den imponerande eken fälld. Som väntat är det de yttre delarna som lever och eken är ihålig med en rödbrun mulm när den når detta stadie. Eken befann sig i stadie 5 eller 6  som hyser den rikaste hålträdsfaunan och flertalet rödlistade arter är framför allt knutna till dessa hålstadier . Vi kallar dem här ”rikmulmekar”.

Trots detta kan eken fortsätta att leva i 100-tals år.

Den avverkade eken med ett friskt yttre skal.

Vacker bark från eken.

Massor med mulm och en tvåmeters tumstock räcker inte för att mäta diametern.

Eken kommer nu att placeras c:a 50 m från dess nuvarande plats på norra sidan Godsvägen tillsammans med en tidigare låga av ek där den kommer att brytas ner av svampar, lavar och insekter. Den bästa lösningen men med ett långt lägre artrikedom jämfört med om den fått stå kvar .

Eken nya plats.

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.