Årets slåtter av Snåltäppan genomförd

Slåttern avklarad – höet hässjat

Den årliga slåttern av Snåltäppan i Järfälla är avklarad. Slåttern syftar till att bibehålla och öka den biologiska mångfalden. Naturskyddsföreningen, under ledning av Maria Elfström, inventerar tre gånger per år. Vi har sett en årlig ökning av antalet växter med undantag för de två senaste åren när torkan har inneburit lite lägre antal arter. Det finns c:a 90 arter på ängen.

Järfälla kommun tillsammans med Naturskydds- och hembygdsföreningen i Järfälla stod för arrangemanget. I fint höstväder mötte ett tjugotal personer upp för att hösta ängen. Den torra sommaren innebar att gräset var lite segare än vanligt. Skälby spelmanslags underhållning underlättade arbetet. Kommunekologen Katarina Ekestubbe, Järfälla kommun visade med knackelie och ett skräddarsytt orv hur lien hanteras. Höet hässjade och efter slåttern fikade vi i under ekarna med den fina insådden av solrosor, vallmo och blåklint som bakgrund.

Några kommentarer: Judit, född och uppvuxen i Ungern, hade alltid önskat sig att kunna hantera en lie. Hon minns hur det alltid var karlarna som skötte lien och kvinnorna tog upp säden och band kärvar. Nu fick hon tillsammans med sin dotter och barnbarn pröva på att använda en lie. Det korta orvet, passade Oliver, hennes barnbarn, som också fick vara med liksom dottern som kom ifrån Kalifornien.

Ett stort tack till Katrina Ekestubbe och Järfälla kommun som med sitt engagemang ser till att öka den biologiska mångfalden på många olika sätt.

Stort tack till alla som ställde upp och vi hoppas att ni återkommer nästa år.