Stora Ängsnäs i full fägring

Backnejlikor och vitmåror

En torr och kall vår innebar att det dröjde med blomningen av ängsarter, blåsuga och gullvivor var färre än tidigare vårar. Omväxlande regn och värme har gjort att nu blommar det för fullt, brudbröd, jungfrulin, gråfibblor kärringtand, backnejlikor och tjärblomster.

Brudbröd. 

Blomman brudbröd är brud upptill och bröd nedtill – blomställningen ser lite ut som en brudkrona och förr åt man rötterna för att bli fruktsam och långlivad. Och så växer den på festplatser. Mer info:

Gråfibbla

Gråfibblan är gråhårigt luden. Och blomman ett citrongult kugghjul som lyser. Och tittar man noga finns en röd mittstrimma på kantblommans baksida. Berit Berglund lär oss sina favoritblommor.

Nyponros

Nyponrosen har en blomma av fem rosa hjärtan. En perfekt blomma till någon man tycker om. Mer info:

Natt och dag (Lundkovall)

Natt och dag (Lundkovall)
Natt och dag har flera namn – även lundkovall eller den svenske soldaten. En märklig växt med violetta skyltblad i toppen och gula blommor längre ner. Och blommorna har en speciell vridningsmekanism!

Skogsolvon

Olvonbusken har skyltblommor i en krans runt de mindre blommorna där godsakerna finns, berättar Berit Berglund. Så lockas insekterna dit. Och på natten kommer doften – det är en nattöppen bar! Mer info…….

Några andra ängsväxter

Ett urplock av några andra ängsväxter på ängen.

 

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *