Suptallen är avverkad

Suptallen är nu avverkad

Suptallen längs Rotebroleden är nu avverkad. Det visar sig att den är c:a 360 år med en jämn tätvuxen kärna. Den började gro i mitten av 1600-talet under den period som kallas lilla istiden. Det var orsaken till att tåget över Stora Bält i januari-februari 1658 lyckades. Tänk vilken intressant tidsperiod som tallen har vuxit under. 1600-talet var globalt sett kanske det kallaste århundradet och medeltemperaturen var 2 grader kallare i  de norra regionerna än under 1900-talet. T ex hölls marknader på Themsens is.

Med klimatförändringar är vi nu på väg mot 2 grader varmare än under 1900-talet. Varför kan inte Järfälla kommun spara ett så värdefullt träd? Med det kompensationstänk som finns i kommunen så finns det säkert några som tror sig kunna kompensera förlusten på samma sätt som man föreslog att Ängen vi Stora Ängsnäs kan kompenseras.

Några frågor till kommunen:

1. Varför var det nödvändigt att ta bort tallen?
  2. Hur tänker ni kompensera förlusten?
  3. Hur många gamla tallar med 360 år på nacken finns i kommunen?
  4. Vad händer med tallen? Blir den till flis eftersom det inte finns sågverk som kan ta hand om den?

Samtidigt har drygt 70 tallar med en ålder på drygt 200 år avverkats i nyckelbiotopen. I Miljökonsekvensbeskrivningen angavs att 5 tallar behövde avverkas.

Vilka konsekvenser får detta för nyckelbiotopens överlevnad eftersom den ligger isolerad och utsatt?

Har kommunen sökt samråd eftersom dessa tallar och suptallen räknas som skyddsvärda träd.

Suptallen vid Rotebroleden.

Suptallen vid Rotebroleden

Flera bilder av suptallen.

One thought on “Suptallen är avverkad