Vad händer med det Naturområdet kring gokartbanan?

Märklig vändning! Har beslut tagits om att skyndsamt avveckla gokartbanan och återbeskoga området eller inte?

I förberedelserna och motivering till att etablera Stäkets verksamhetsområde har kommunen angett att ett Naturområde skall skapas mellan verksamhetsområdet och kommungränsen mot Upplands Väsby. Det är det område där gokartbanan ligger. Av Länsstyrelsens yttrande framgår att de uppfattar att beslut har tagits om att gokartbana skall skyndsamt avvecklas och återbeskogas. Se nedanstående utdrag ur Länsstyrelsen antagande av detaljplanen (sid 3  tredje stycket).

Länsstyrelsen krav för att anta detaljplanen.Länsstyrelsen krav för att anta detaljplanen.

Uppgiften i artikeln om användningen av området till andra ändamål är också skrämmande och ligger inte i linje med Länsstyrelsens antaganden vilket framgår av nedanstående.

”I stället skrev häradsallmänningen att man fått erbjudanden från intressenter som vill använda ”markområdet för olika ändamål såsom uppställningsplats för tunga fordon, upplag för byggmaterial och masshantering inklusive återvinning”.

Konsekvenserna av denna formulering är enligt Häradsallmänningens jurist Åsa Nyqvist:

”Juridiskt innebär det att häradsallmänningen inte kan ändra sig i efterhand och använda marken till annat – exempelvis plantera skog på den – än vad man angav i uppsägningsbeskedet, berättar Åsa Nyqvist”.

Dessutom är det inte klart med arrendeavtalet mellan gokartbanans ägare och Häradsallmänningens styrelse.

Från Naturskyddsföreningens sida är vi mycket frågande till hanteringen av detaljplanen. I vårt överklagande yrkade vi på att juridiskt bindande avtal för området skulle upprättas före antagandet av detaljplanen. Som vi ser det nu har detaljplanen beviljats på felaktiga och ofullständiga underlag.

Vad händer med ytterligare kompensationsåtgärder som Länsstyrelsen har angett som krav?

Vad anser de politiska partierna?

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.