Värm mig även när solen inte lyser

Crescent Dunes

Ibland kan det kännas hopplöst, som att utvecklingen inte går tillräckligt fort, som att politiken inte fattar de rätta besluten och som att motvinden aldrig tänker vända till medvind.

Då är det bra att få se ordentligt maffiga nya projekt som visar på att näringsliv och klimatsmarthet kan traska hand i hand. Som i delstaten Nevada i USA där Crescent Dunes byggs för fullt.

Crescent Dunes är ett solkraftverk som sägs ha en effekt på 110 megawatt, vilket ska vara tillräckligt för att kunna förse 75 000 (!) bostäder med el. Verket består av 10 000 speglar som reflekterar solljuset till ett centralt torn  fyllt med flytande salt. Tornet värms upp av de återspeglade solstrålarna till 500°. Den lagrade värmen omvandlar vatten till ånga, som därefter används för att generera elektricitet.

Detta system gör det möjligt att kunna leverera el när som helst, och inte bara när solen skiner. Saltet kan nämligen behålla värmen i flera månader.

Häpnadsväckande!

 

(Jag får bara hoppas att detta projekt gjorts på etiska grunder; att inget folk har bedrivits bort från platsen där det byggts, att de anställda har mått bra på arbetet, att materialval har gjorts med ett mänskliga rättigheter-fokus och att pengarna för projektet inte kommer från företag finansierat av krig mm.)

/Mir

 

 

 

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *