Idag klubbas beslutet om att inleda bildningsprocessen av naturreservat vid Igelbäcken.

Igelbäcken från gamla Häradsvägen mot Hästa gård

Igelbäcken från gamla Häradsvägen mot Hästa gård. Buskridån i mitten av bilden är Igelbäcken.

Idag klubbar Järfälla kommun beslutet att göra Igelbäcken till naturreservat. Igelbäcken rinner genom Järvakilen och är hem för den sällsynta fisken grönling.

I en textblänkare på SVTs regionala hemsida Stockholm kan vi läsa:

– Äntligen, känner jag. Att kommunstyrelsen tar beslut om att påbörja bildandet av ett naturreservat längs Igelbäcken är ett historiskt för Järfälla.  Aphram Melki (C), kommunalråd och ordförande för Miljö- och bygglovsnämnden i Järfälla.

I den valenkät som Naturskyddsföreningen genomförde 2010 svarade de olika partierna så här:

Utdrag ur Naturskyddsföreningens valenkät 2010

Från Naturskyddsföreningen är vi glada att bildningen av Naturreservatet påbörjas och att partierna håller sina löften. Naturskyddsföreningen har kämpat länge och försök har gjorts att använda området som ett kompensationsområde för att ta delar vid Bolinderberget i Görvälns naturreservat för att bygga bostäder.

Vi ser fram emot att få delta i den slutliga utformningen av reservatet

Igelbäcken ingår i Edsvikens vattensamverkan, där Järfälla är med. Här är länken.