Stort gensvar på kommunens sådd av viltåker

I Mitt i Järfälla uppmärksammas kommunens sådd av viltåkrar på fler ställen i kommunen.

Viltåker Viksjöleden

Kommunen har på flera ställen i kommunen anlagt viltåkrar. Sådd har skett av solrosor, korn- och rågvallmo, blåklint mm för att gynna alla insekter. Ett stort grattis till kommunekolog Katarina Ekestubbe och bonden på Görväln för denna fina insats. Liknande ängar som den vid Viksjöleden finns på vägen till Görväln samt vid 30 m kärret i närheten av Barkarbystaden.

I artikeln uppmärksammar professor Urban Emanuelsson vid Sveriges Lantbruksuniversitet att på 1800-talet fanns en miljon hektar ängsmark och idag finns bara någon promille kvar. Kommer kommunen att bidra till ängsmark försvinner eller bevaras? Naturskyddsföreningen inställning är klar, se våra inlägg nedan.