Markundersökning pågår av ängen Stora Ängsnäs

Markundersökning borrhål_01

Till vår förvåning har Vattenfall Distribution AB genomfört markundersökningar av den värdefulla ängen, Stora Ängsnäs. Inget bygglov är ännu beviljats enligt kommunens representant. En mindre traktor har körts omkring och ett flertal 5 – 7 cm stora hål har borrats.

Borrhål från markundersöknniingen

Borrhål från markundersökniingen

 

På ängen finns som vi tidigare informerat en mycket värdefull flora med rödlistade arter. Dessutom kan vissa år upp till 300 exemplar av nattvioler (fridlyst) finnas. Järfälla kommun kommer att ta upp det inträffade med Vattenfall vid ett möte under denna vecka. Kommun kommer då att diskutera möjligheterna att använda en annan plats för transformatorstationen.

På ängen blommar fortfarande blåklockor, ängs- och åkervädd.

Ängsvädd (Succisa pratensis) Beskrivning. Ängsvädd är en flerårig, oftast kal ört som kan bli upp till sex decimeter hög. Stjälken är upprätt och har motsatta, vanligen helbräddade, avlånga blad med smal bas. Ängsvädd blommar under sensommaren och hösten, i augusti-september. Blommorna är vanligen blåvioletta och sitter i halvklotformiga korglika samlingar där alla blommor är lika stora. Kronan är fyrflikad. Frukten äre nöt som sitter innesluten i ytterfodret. Roten ser avskuren eller avbiten ut vilket givit upphov till släktnamnet, Succisa, som betyder avskuren

Ängsvädd (Succisa pratensis)
Beskrivning. Ängsvädd är en flerårig, oftast kal ört som kan bli upp till sex decimeter hög.

Åkervädd (Knautia arvensis) Beskrivning. Åkervädd är en flerårig, hårig och matt grågrön ört som kan bli upp till åtta decimeter hög.

Gullris, blomningen är över och här ses fröställningen.

Gullris, blomningen är över och här ses fröställningen.

En mängd mossor och lavar finns på stenarna

En mängd mossor och lavar finns på stenarna

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.