Kraftig exploatering skapar bostadsbrist

Den ökade bebyggelsen, förtätning av bebyggelse i viktiga spridningssamband t ex. Almarevägen samt etableringen av Stäkets industriområde skapar bostadsbrist för fåglarna.

Erik Sandström, medlem i Naturskyddsföreningen (SNF) och en stor naturvän har byggt c:a 150 holkar. Vi har också med hans hjälp haft byggdagar för Natursnokarna som är SNF ungdomsverksamhet. Vi har satt upp holkar vid Snåltäppan och sålt holkar vid NaturInfo, Görväln, där intäkterna går till Natursnokverksamheten.

Erik Sandström visar hur man bygger fågelholkar

Några större holkar:

• 7 för Göktyta
  • 9 för Sparvuggla
  • 9 för Stare

har Järfälla Ornitologiska Klubb satt upp på lämpliga ställen inom kommunen.

Vi har dessutom material till ytterligare 100 holkar och Katarina Ekestubbes (Kommunekolog) idé att sätt holkar med ledens märkning (Upplands- eller Järvaleden) kan kanske vara värt att realisera. Hör av er till Naturskyddsföreningen om ni har synpunkter eller vill hjälpa till

Fågelholk designad av Erik Sandström på plats vid Snåltäppan

.