Vårkollen – 30 april och 1 maj

cropped-WP_20150416_0031.jpg

Hur långt har våren kommit hos dig?

Delta i Vårkollen under Valborg (30 april – 1 maj). Med Vårkollen vill vi ta reda på hur långt björkar, blåsippor, hägg, sälg, tussilago och vitsippor har kommit i landet. Hjälp oss uppmärksamma

• att vårens ankomst är så mycket mer än de allra första vårtecknen,
  • att våren ser väldigt olika ut i olika delar av landet och
  • att klimatförändringen ändrar växtsäsongen.

Vårkollen genomförs av Svenska Botaniska Föreningen och Svenska fenologinätverket. Sveriges lantbruksuniversitet är huvudman för Svenska fenologinätverket, som sedan 2008 utvecklar medborgarforskning om naturens kalender.

Naturskyddsföreningen har en lång historia av att rapportera om vårtecken. Med start på 1950-talet utvecklades ”Fenologilistan” av ungdomsföreningen och än idag är Fältbiologerna aktiva med att ”Hitta vårtecken”. Vi hoppas därför att Vårkollen ska intressera många av Naturskyddsföreningens medlemmar.

Vårkollen – www.varkollen.se – tar bara emot rapporter under 30 april – 1 maj!