Avfallscirkeln

Svårspräckta myter i vägen för sortering

Ingen idé att källsortera, allt blandas ändå ihop vid transporten. Detta uttalande kan man ibland höra i samtal med folk.

Felaktigt påståenden alltså!

Rätt: Allt skickas till återvinning eller energiutvinning. Sopbilarna har olika fack i lastutrymmet.

Här i Järfälla har sopbilen två fack Ett för sopförbränning  och ett för matinsamlingen till biogas och biogödsel.

Längre ner i Sverige  t.ex Trelleborg där har 18.550 hushåll hela  åtta olika fraktioner i två 370 l kärl dvs. bostadsnära sophämtning.

Detta system underlättar för invånarna  som inte har bil eller svåra kommunikationer till sopsorteringsstationerna.

Den senaste forskningen kring avfallssorteringen förespråkar hemnära hämtning.

Att skölja ur dryckesförpackningar och inlämning till återvinning är en dygd för vårt klimat. Energin som åtgår är mycket liten i sammanhanget. Alltså en miljövinst!!!

Avfallscirkeln rullar på med inläsning av olika kapitel.. Ett kapitel behandlade vi sopornas historia

Så länge människan var jägare och samlare inga problem. Hennes avfall släpptes direkt på marken och ingick i kretsloppet… kolla själv djuren ute i naturen! När man flyttade från boplats till boplats för att söka nya jaktmarker kom man på ett sätt! man flydde brottsplatsen—- man undvek således kontakt med sina sopor som idag!? Mängderna var ju begränsade. Problemen uppenbarade sig när man blev bofast. För att komma tillrätta med avfallet, bildade man gemensamma råd på grund av lukt, kolera och andra sanitära sjukdomar. Kommunerna bildades i Sverige på så sätt att man gemensamt= kommunis kom på att dela på bördan med avfallet. 1890 i Stockholm var fjärden en dynghög med fruktansvärd lukt,doft. Invånarnas latrin samlades i pråmar och på vintern kom man inte ut i Mälaren till Lövsta sopstation på grunda av isläget. Här kom järnvägen och löste problemet Tåget gick två ggr från huvudstaden..morgon och kväll. Silverpilen hette tåget.

Inga tågstopp förutom sänkt hastighet utanför Ålsten en hund på spåret Signalerna fungerade alltid och tågpersonalen gillade sitt arbete. Järnvägsbanan lades ner 1973.

 

Nästa kapitel i boken handlar om kvittblivning av avfallet.. nämligen förbränning.

Hälsar Sop Palle

 

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.