Slåtter av Snåltäppan

C:a trettio slåtterintresserade samlades vid Snåltäppan för att slå ängen. Järfälla kommun tillsammans med Hembygds- och Naturskyddsföreningen arrangerade slåtterdagen. Kommunekolog Katarina Ekestubbe berättade om varför vi slår med lie och hoppades att Snåltäppan kommer att utvecklas positivt.

Naturskyddsföreningen i Järfälla har även i år genomfört tre inventeringar för att kartlägga nuläget. Maria Elfström redogjorde för inventeringsrapporten från 2012. På ängen fanns då 70 arter. Vid senare inventeringar hoppas vi att ängen utvecklas posivt med flera arter.

Allan Edblom berättade om lien och visade hur man använder den. Sedan fick alla pröva på de olika arbetsmomenten i slåtterarbetet, slå med lie, räfsa och hässja.

Många uppskattade att få prova på att slå med lie för första gången. Andra ville uppleva minnen från barndommen.

Skälby spelmanslag underhöll traditionsenligt.

Allan Edblom och kommunekologen Katarina Ekestubbe (Foto Kennet Andersson

Hässjan färdig och nöjda deltagare (Foto Kennet Andersson)

Skälby spelmanslag underhåller (Foto Kennet Andersson)

Åke Lindström slår av gräset och frun räfsa